Hoe ontwerp je de ideale kerstkaart?

Elk jaar krijgen grafisch vormgevers overal te velde de opdracht om een Kerstkaart te ontwerpen. Of je nu een Kerstkaart moet ontwerpen voor die veeleisende klant of je perfectionistische zelf, het is moeilijk om creatief te zijn in zo’n verzadigd thema.
We geven enkele tips om je op weg te helpen. Ho ho hou je vast, hier gaan we!

Leef je in in het onderwerp

Een X-mas playlist is de basis waarop jij dé ultieme kerstkaart gaat bedenken. Hou je niet van kerstmuziek, dan heb je een extra motivatie om door te werken zodat je geen seconde te lang naar Wham!, Mariah Carey of José Feliciano moet luisteren. Het is niet bewezen dat het dragen van een kerstmuts of rendieroren je productiviteit bevordert… maar het kan wellicht geen kwaad 😉 Deze playlist is alvast een goed startpunt. https://www.youtube.com/watch?v=0iQ3NXKDacE

Plan je aanpak

We hebben het allemaal al meegemaakt, gewoon even een leuk lettertype kiezen en een gepast citaat, aangevuld met ‘fijne feestdagen’ en deze kaart is klaar. Maar ondertussen zijn er 3 uren voorbijgegaan en je bent nog steeds op zoek naar dat ene magnifieke lettertype dat je kerstkaart zal onderscheiden van de stapel. De oplossing voor deze valkuil bestaat uit 2 woorden: time management. Leg jezelf een deadline op en deel je werk op in kleinere taken, zo dwing je jezelf tot keuzes maken en kom je sneller tot een resultaat. EEN VOORBEELD:
  • brainstorm → 30 minuten
  • research → 15 minuten
  • ferrerro rocher eten → 5 minuten
  • ontwerp 3 varianten → 60 minuten
  • ontwerp kiezen en verfijnen → 30 minuten

Brainstorm

Als je aan kerst denkt komen er meteen heel wat associaties naar boven, door je gedachten neer te pennen maak je ruimte in je hoofd voor nieuwe ideeën. Deze nieuwe ideeën zijn vaak origineler dan de ‘voor de hand liggende’ kerstbomen, kaarsjes en kerstballen. Een mindmap is een goede manier om je gedachten te visualiseren en je hoofd leeg te maken. https://nl.wikipedia.org/wiki/Mindmap

Ga op zoek naar de juiste stijl

Er zijn veel verschillende grafische stijlen en technieken die je kan gebruiken om je kerstkaart te ontwerpen. Door na te denken over de grafische weg die je wil inslaan met dit ontwerp voorkom je problemen verderop in het ontwerpproces. Ga op zoek naar lettertypes, kleuren en technieken en maak eventueel een moodboard met voorbeelden. Pinterest is een goede plek om te starten. Kies je voor een illustratieve stijl, werk je puur typografisch of wil je een foto gebruiken?

Schets

Schetsen is snel en vrij. Je bent in staat om vingervlug dingen uit te proberen en een algemene compositie te bedenken voor je kerstkaart. Of je nu goed kan tekenen of niet, schetsen is dé beste manier om je gedachten visueel te maken.

Ontwerp

Op basis van je schetsen en research kan je nu aan de slag met het echte ontwerp van je kerstkaart. Weet je al welk formaat je zal gebruiken? Staand of liggend? Je werkt enkele ideeën uit zonder je te verliezen in de details. Toon je werk aan anderen om je te helpen met de keuze van ontwerp waar je verder mee aan de slag wil.

Verfijn je ontwerp

Nu je slechts 1 ontwerp over hebt gehouden, kan je je volledig focussen om de puntjes op de ‘i’ te zetten. De tekst een tikkeltje groter of toch een andere achtergrondkleur? Twee pixels naar links en 1 naar boven je bent klaar! Probeer nieuwe dingen uit, spring er uit door clichés te ontwijken en het over een andere boeg te groeien. Veel succes! Heb je interesse in een carrière als grafisch vormgever of wil je graag je grafische skills aanscherpen om je jaarlijkse kerstkaart net dat tikkeltje extra te geven? Bekijk dan zeker het aanbod op www.vschool.be We wensen je alvast een fijn eindejaar toe! Het vSchool-team Over de auteur: Niels Geuens is Grafisch Designer en geeft les in de opleidingen FrontEnd Developer en Grafisch Vormgever aan CVO De Verdieping. Hij is één van de drijvende krachten achter het vSchool-platform.
Design
vschool

Printmedia Vormgeven met InDesign – Experts

In deze cursus Indesign passen we de leerstof uit de vorige modules toe in 3 projecten. Telkens wordt er één klassikale oefening gemaakt en daarna krijg je een opdracht waarin de technieken toegepast worden in een eigen ontwerp.

Lees verder »
Design
vschool

Printmedia Vormgeven met InDesign – Gevorderden

In deze vervolgcursus van Indesign gaan we verder op de geziene materie en leer je naast nieuwe technieken de leerstof ook toepassen in een groter project. Tijdens deze module ontwerp je zelf een magazine, folder of uitgebreide brochure.

Lees verder »
Design
vschool

Photoshop voor Gevorderden

In Adobe Photoshop voor gevorderden breiden we het arsenaal aan gereedschappen verder uit waardoor Photoshop steeds minder geheimen voor je krijgt.Kleurcorrecties, retoucheren, filters, overvloeimodussen …

Lees verder »
Design
vschool

Typografie en Lay-out

Als je het gevoel hebt dat je technische kennis van print en web een extra dimensie krijgt door een duidelijk leesbare en oogstrelende tekst, dan is deze cursus Typografie en Lay-out voor jou.

Lees verder »